Met uw DigiD kunt u inloggen bij veel online diensten van de overheid. Zoals bij MijnOverheid, iDEAL, DUO en OnlineWerkplek. U logt in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Soms wordt er ook gevraagd om een sms-code.
Uw gebruikersnaam is uw e-mailadres of gebruikersnaam die u bij DigiD heeft aangemaakt.
U kunt uw wachtwoord opvragen of wijzigen als u bent ingelogd bij DigiD of als u DigiD app hebt.
Als u een sms-code krijgt, dan staat deze in de DigiD app of in de sms die u hebt ontvangen.
Inloggen met sms-code
Soms wordt er gevraagd om een sms-code bij het inloggen. Dit is een extra beveiliging. Als u een sms-code krijgt, dan staat deze in de DigiD app of in de sms die u hebt ontvangen.
Wanneer u een sms-code krijgt, kunt u deze invoeren in het veld naast de gebruikersnaam. Het kan zijn dat u de sms-code ook moet invoeren in het veld voor het wachtwoord.
Vragen over inloggen
Heeft u vragen over inloggen bij een online dienst? Dan kunt u terecht bij de helpdesk van die dienst. Die staan onderaan op de pagina waar u inlogt.
Als u inlogt op een online dienst, zoals MijnOverheid, DigiD of iDEAL, vult u daar uw gebruikersnaam en wachtwoord in. Dit noemt men ook inloggen. Bij sommige diensten kunt u kiezen voor tweefactor authenticatie. Dan heeft u naast uw gebruikersnaam en wachtwoord ook een andere code nodig, bijvoorbeeld een code die u krijgt via sms.
Wachtwoord achterhalen
Als u uw wachtwoord bent vergeten, kunt u dit bij de meeste online diensten achterhalen. Dit doet u door een bepaalde procedure te volgen op de pagina waar u inlogt. Onderaan die pagina staat meestal een link met ‘wachtwoord vergeten?’. Klik daarop. Vaak vult u dan uw gebruikersnaam in en krijgt u vervolgens een e-mail met instructies om een nieuw wachtwoord aan te maken.
Wachtwoord wijzigen
In sommige gevallen moet u uw wachtwoord wijzigen, bijvoorbeeld als er vermoeden is dat het wachtwoord in verkeerde handen is gekomen. Wanneer dit het geval is, krijgt u hierover bericht van de organisatie waar u inlogt. Wanneer u moet inloggen met een nieuw wachtwoord, kunt u dit meestal zelf aanmaken. Hoe u dit doet, hangt af van de organisatie.
Wachtwoord veilig bewaren
Bewaar uw wachtwoord altijd veilig. Gebruik bijvoorbeeld geen gemakkelijk te raden woorden als ‘wachtwoord’ of uw geboortedatum. Het is ook verstandig om voor elke dienst waarvoor u inlogt een ander wachtwoord te gebruiken. Zo is het makkelijker om uw wachtwoord te onthouden én moeilijker voor anderen om uw wachtwoord te raden.
Tips voor een goed wachtwoord
– Maak het wachtwoord minimaal 8 tekens lang.
– Gebruik letters, cijfers en leestekens (@, #, $, %, ^, &, *, -, _, +, =).
– Gebruik hoofdletters en kleine letters door elkaar.
– Wijzig regelmatig uw wachtwoord.
Wachtwoordbeveiliging is belangrijk. Het is belangrijk om een sterk wachtwoord te kiezen dat moeilijk te raden is. Een sterk wachtwoord is minimaal 8 tekens lang en gebruikt letters, cijfers en leestekens (@, #, $, %, ^, &, *, -, _, +, =). Het is ook belangrijk om hoofdletters en kleine letters door elkaar te gebruiken. Wijzig regelmatig uw wachtwoord.